«ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ ΦΡΟΥΤΟΠΙΑ…»

Δημοσιεύτηκε στις 08/09/2017    

«ΠΕΡΙΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ ΦΡΟΥΤΟΠΙΑ…»

Του Γιώργου Πιτταρά

“Είναι μια, είναι μια , η ονειρεμένη φρουτοπία !!!”

Έτσι ξεκινούσε το παιδικό τραγουδάκι, από την αγαπημένη σειρά με κούκλες - του Ευγένιου Τριβιζά - την δεκαετία του 80. Ανασύροντας τη μνήμη , από τη χαμένη αθωότητα και ζώντας το σήμερα, ενός ώριμου  ταξιδευτή 47 χρόνων. Κοιτώ  με στοχασμό  και προβληματισμό , όλα τα φρούτα  εποχής. Εδώδιμα η αποικιακά, που μας προσκαλούν  ή προκαλούν, με την παρουσία  τους  στο δένδρο της αυτογνωσίας.

Φρούτα  λοιπόν, γεμάτα χυμούς, θερμίδες  και βιταμίνες, ανάλογες της λήψης τους. Φρούτα εξωτικά και ωραία στην όψη, που σε καλούν να ξεφλουδίσεις τον φλοιό τους.  "Φρούτα απαγορευμένα", καρποί προπατoρικών αμαρτημάτων.

Σχεδόν όλων η ζωή, περιφέρετε  στη γεύση  των φρούτων  και στο κυνήγι αυτής της γεύσης. Τα ώριμα φρούτα σαπίζουν πεσμένα στο χωράφι, κάνεις δε σκύβει να τα μαζέψει και έτσι σαπίζουν και πεθαίνουν. Τα άγουρα πάλι, μένουν προκλητικά άκοπα στα δένδρα. Προσμένοντας  το χέρι εκείνο που θα τα επιθυμήσει  και εντέλει θα τα κόψει.

Έρχεται και ο ζωγράφος, η ίδια η ζωή  και φέρνει  την ασημένια ή κρυστάλλινη  φρουτιέρα, για να τα αγκαλιάσει και να τους δώσει υπόσταση. Η αισθητική της φρουτιέρας προσδίδει κύρος στο να φανούν τα χρώματα, τα αρώματα  στον καμβά της ζωής.

Αχ…! Αυτές οι κρυστάλλινες, οι παλιακές φρουτιέρες με  τη χάρη  και την ομορφιά των χρόνων τους. Σκύβουν με αγάπη, να αναδείξουν τα φρούτα που περιέχουν. Τα χαϊδεύουν και τους  δίνουν   προοπτική. Όταν  αυτά  όμως σκορπιστούν, η φρουτιέρα της ψυχής μένει άδεια, μόνη, ξεγελασμένη. Ότι τα φρούτα την αγάπησαν. Απλά τη χρησιμοποίησαν, κλέβοντας την αισθητική της.

Αγαπητοί μου ας μην γίνουμε φρουτιέρα  κανενός  είδους φρούτων. Καλύτερα  να στέκουμε αισθητικό στολίδι  στον μάταιο τούτο  κόσμο, πάρα άδεια δοχεία  της ματαιοδοξίας κάποιων άγουρων ή παραγινομένων καρπών.

Σας χαιρετώ, από την ονειρεμένη φρουτοπία...

 

Πηγή φωτογραφίας πίνακα, Vasil Coranov : http://bit.ly/2eShUGB