«Γράφημα…χρόνου»

Δημοσιεύτηκε στις 13/05/2018    

«Γράφημα…χρόνου»

Το Χρονογράφημα της Κυριακής (13/5/2018), του Νίκου Ανδρείου

“Δίνω στο παιδί μπαξίσι πέντε τάλιρα χρυσά…”*

Απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και δύναμη ψυχής σε αυτή τη Χώρα, με το Κράτος της και τα "ιδιοσυστασιακά" χαρακτηριστικά της, για να μην καθίστασαι «μεμψίμοιρος», πικραμένος και γκρινιάρης, σε σχέση με όσα υφίστασαι νυχθημερόν! Θα μου πείτε η ζωή είναι ωραία, όπως και να έχει. Ειδικά στην Ελλάδα του φυσικού Φωτός, του απέραντου γαλάζιου, της πέτρας και της ελιάς - με τη μεταφορική και κυριολεκτική σημασία -. Ωστόσο, εχθρός του καλού – του φυσικού "καλού" στην περίπτωσή μας - είναι το καλύτερο! Δυστυχώς…,  δε μπορώ να περιορίσω τη φαντασία μου για το πώς θα ήταν η Ελλάδα και οι υπήκοοί της, με λίγη προσπάθεια αποτίναξης του «φορεμένου σκότους»…

Του «φορεμένου σκότους» από: Εγχώριες έριδες, εμφύλιους πολέμους, τυραννίες, ολιγαρχίες,  πολέμους, «συμμάχους» της Ελλάδος ξένων Χωρών, Τουρκοκρατία, Γερμανική κατοχή, δικτατορίες κ.α.

“Follow the money”, έγραψε στην επιστολή παραιτήσεως του από τον ΕΛ.Δ.Ο., ο Ακαδημαϊκός και Παν. Καθηγητής κ. Σταμάτιος Κριμιζής. Εκεί εδράζει και κατά τη δική μου γνώμη, το τεράστιο «μάγμα» των προβλημάτων μας. Και μην πιστέψει κανείς ότι αναφέρομαι μόνο στα οικονομικά σκάνδαλα "των πολλών… μηδενικών", μιλώ και για τα άλλα…, τα απείρως περισσότερα, τα  μικρά, "ταπεινά" και καθημερινά.

Κατά το συνηθέστερο: Στις Εφορείες πρέπει να μοιράζεις χαμόγελα και τυρόπιτες – μου το έμαθε φίλος μου και όντως έχει αποτέλεσμα -, στους οδηγούς ταξί τα ρέστα της διαδρομής – που πρέπει να τα «επαιτήσεις» για να στα δώσουν, ειδικά αν είναι κάτω του 1 ευρώ -, στους διανομείς φαγητού φιλοδώρημα – λες και είναι οι μόνοι σκληρά εργαζόμενοι  -, στους ταμίες των Τραπεζών το regalo τους (μτφ.: δώρο) – κάποτε σε μία αδυσώπητη ουρά θα τους χρειαστείς -, στους Γιατρούς και όχι μόνο το «φακελάκι» τους και πάει λέγοντας…

Μετά είναι να μην αναφώνησης: «Δίνω στο παιδί μπαξίσι πέντε τάλιρα χρυσά άιντε να μου τραγουδήσει δυο Σμυρνέϊκα παλιά!!!»

 

*Τραγούδι: «Ο πρόσφυγας», Στίχοι: Μάρω Μπιζάνη Μουσική: Νάκης Πετρίδης (πρώτη εκτέλεση: Μανώλης Αγγελόπουλος)

 


 

Subscribe στο κανάλι Νίκος Ανδρείος: http://bit.ly/2k9mlPf
Like us on Facebook: http://bit.ly/2zMQZFk
Follow us on Twitter: http://bit.ly/2BjUi32
Follow us on Instagram: http://bit.ly/2hYQtbS
Official Website: https://www.nikosandreios.com/gr/