«Γράφημα…χρόνου»

Δημοσιεύτηκε στις 29/07/2018    

«Γράφημα…χρόνου»

Το Χρονογράφημα της Κυριακής (29/7/2018), του Νίκου Ανδρείου

Ζητείται… τσίπ(ρ)α

"Τσίπα" καλείται: 1. Η κρούστα στην επιφάνεια των υγρών, ιδ. του γάλακτος 2. (συνεκδ.) ο λεπτός υμένας που μένει μερικές φορές στο πρόσωπο των νεογέννητων 3. Κάλυμμα κεφαλής γυναικών ∙ τσεμπέρι 4. (μτφ.) η ντροπή: δεν έχει καθόλου επάνω - του (Είναι τελείως ξεδιάντροπος).* Ανάγεται, δε, στη Σλαβική Γλώσσα (tsipa).

Ο Μαρτυρικός θάνατος, δεκάδων συμπολιτών μας και ο τραυματισμός εκατοντάδων άλλων, η τεράστια καταστροφή Χλωρίδας και Πανίδας, η «εξαέρωση» περιουσιών -για κάποιους… με τους κόπους μίας ολόκληρης ζωής- δεν περιγράφεται… Η λύπη, ο θυμός, τα αναπάντητα "γιατί", η εγκληματική αμέλεια -κατά τον επιεικέστερο όρο- των… ιθυνόντων -εν συνόλω, παλαιών και νέων-, στέκουν σαν σκιάχτρα θανάτου, στις πληγείσες από τις φονικές πυρκαγιές, περιοχές. Και ενώ, θα περίμενε κάθε -τω όντι- άνθρωπος, αυτά τα «σκιάχτρα» να βοηθήσουν κάποιους να αποκτήσουν Τσίπα (ντροπή δλδ.), τους «έκαναν» περισσότερο ξεδιάντροπους και επικίνδυνους, έναντι του εαυτού τους και των συνανθρώπων τους.

Όλοι τους ξέρουμε, όλοι τους ακούμε, όλοι τους διαβάζουμε, όλοι τους παρατηρούμε. Και όμως, επιλέγουμε να «συρρικνώνουμε» τη δική μας Τσίπα: “Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!”.**

Οι λόγοι, αυτής της «έκπτωσης» και ανοχής/ενοχής μας;

Και αυτοί γνωστοί! Τα εν λόγω καθάρματα -όπου δει- έχουν εξουσία, έχουν αξιώματα, έχουν «μηχανισμούς» στηρίξεως και αλληλοβοηθείας, έχουν «ασύμμετρη» ιταμότητα στο να «απειλούν» με… τρόπο και τακτικές "Politically Correct", έχουν «ακραία καιρικά φαινόμενα» εν κρανίω  -βασικό χαρακτηριστικό και αναγνωριστικό κάθε ξετσίπωτου-, είναι επαγγελματίες Κρετίνοι, -κυρίως- ξέρουν τί θέλουν από τη βορβορώδη ζωή τους και παλεύουν με νύχια και με δόντια για να το αποκτήσουν, με όποιο κόστος . Τέλος, ξέρουν, πώς να μας… «χειρισθούν»… αφού, πολύ απλά, δε θέλουμε να αλλάξουμε νοοτροπία και «Συνειδησιακά ερείσματα».

Αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη -και μόνο, το δηλώνω-, για αυτό το Χρονογράφημα. Αποφαίνομαι…

Τελικά… ευθύνεται το γεγονός, ότι σε τούτο τον τόπο γεννήθηκε η Αρχαία Τραγωδία και πάσχουμε από το στερητικό σύνδρομο, του… από μηχανής θεού!!!

 

*Γ.Μπαμπινιώτη, Λεξικό της νέας Ελληνικής γλώσσας, Κέντρο Λεξικολογίας Ε.Π.Ε., Αθήνα, 2002

**Κώστα Βάρναλη, στίχος από το ποίημα «Οι Μοιραίοι»

Πηγή φωτογραφίας: https://bit.ly/1nAGLqT