«Γράφημα…Χρόνου»

Δημοσιεύτηκε στις 23/09/2018    

«Γράφημα…Χρόνου»

Το Χρονογράφημα της Κυριακής (23/9/2018), του Νίκου Ανδρείου

«Ο Στρατός των παντογνωστών και οι… βωβοί επαΐοντες»

Είναι γνωστή η λαϊκή έως «υβριστική»  -πλην θυμόσοφη- παροιμία: «Οι γνώμες είναι όπως οι… -σφικτήρες του πρωκτού-, όλοι έχουν από μία». Αλίμονο, θα μου πείτε, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ έχουμε (sic) η "Χούντα" πέρασε πάει… Έλα όμως, που πάει, αλλά, δεν πέρασε… Έχει μπολιάσει με τις «πρακτικές» της γενεές επί γενεών και μάλιστα -σχεδόν- ολοκληρωτικά/καθολικά! Είναι δε τραγελαφικά αξιοσημείωτο, ότι, επί εποχής της τα πράγματα ήταν ειλικρινέστερα…

Την επταετία (1967-1974), οι -το όντι και όσο μπορούσαν- Ελεύθεροι και Δημοκρατικοί άνθρωποι γνώριζαν -κατά κανόνα, εν πολλοίς- από πού να φυλαχθούν. Οι χαφιέδες και οι χουντάλες ήταν γνωστοί, οι δηλωμένοι συμπαθούντες και μετέπειτα «αντιστασιακοί» επίσης, τα όργανα καταστολής εγνωσμένα, οι παρακρατικοί με τα κουμπούρια στο ζωνάρι, οι Στρατιωτικοί -της «επανάστασης»- προσευχόμενοι κάτω από το… πουλί, το παπαδαριό –ως επί το πλείστων-  διάβαζε και… ευλογούσε και οι λοιποί -πλην των πράγματι αγωνιζομένων- απλά το… βούλωναν. Όλοι είχαν τη γνώμη τους, τη θέση τους, το σκοπό τους, άσχετα -σε σχέση με το θέμα που πραγματεύομαι- αν την εξέφραζαν ή όχι και η ΓΝΩΜΗ, ΘΕΣΗ, ΣΚΟΠΟΣ ήταν σαφής. Χωρίς πολλά πολλά! Και κατά βάση Ή ΜΕ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ Ή ΕΝΑΝΤΙΑ.

Αναλογιζόμενος τα ανωτέρω και αντιπαραβάλλοντάς με το σήμερα, μόνο θλίψη, θυμό, και οργή  μπορώ να νιώσω… Ευτυχώς (!) έχουμε Δημοκρατία, άρρωστη, βαριά άρρωστη, αλλά Δημοκρατία! Όλοι έχουν μία γνώμη, θέση, σκοπό. Μόνο που μοιάζουν να μην είναι πολύ σίγουροι για αυτήν-ον, σαν να μην είναι δική-ος τους, όπως ένα ξένο  ένδυμα ή ένα μικρότερο ζευγάρι παπούτσια!

Γιατί αλλιώς, πώς εξηγείται;

Παραδείγματος χάριν: Οι «αριστεροί» -έχετε ποτέ, διαβάσει ή ακούσει τον Φαράκο, τον Λεντάκη ή τον Ραφαηλίδη ω… αβέλτεροι παλαμοκρούστες;-  να μιλάνε σαν χρυσαυγίτες και οι χρυσαυγίτες σαν μωρές παρθένες, που περιμένουν με τις… λαμπάδες σβηστές τον «Κύριό» τους. Το πολιτικό προσωπικό -και τί «προσωπικό!- της Χώρας να ψεύδεται ασύστολα και οι προδομένοι ψηφοφόροι-σημαιοκράτες του να το ψηφίζουν αταλάντευτα ανόητοι οι δύσμοιροι, δήθεν, αλλάζοντας «γνώμη». Οι καλυμμένοι φασίστες να κάνουν προπαγάνδα της α-λήθειάς τους, ως της μόνης σωστής, μιλώντας (sic) για Σεβασμό και Ανθρώπινα Δικαιώματα. Όλοι να μιλούν για όλα. Όλοι να τα ξέρουν όλα. Και επιτέλους, όλοι να έχουν γνώμη για εκείνα που δεν ξέρουν! Εντέλει… για να μην πάρουν την ευθύνη να μάθουν, αυτά, που… τελικά χρειάζεται, ανυπερθέτως, να γνωρίζουν.

 

Πηγή φωτογραφίας: https://bit.ly/2OJWwQg