«Γράφημα…χρόνου»

Δημοσιεύτηκε στις 07/10/2018    

«Γράφημα…χρόνου»

Το Χρονογράφημα της Κυριακής (7/10/2018), του Νίκου Ανδρείου

«Να ήμουν… Πρωθυπουργός, για μία ημέρα και θα βλέπατε…!»

Όσο ζω και έχω μνήμη, διαμορφωμένη συνείδηση και αναλυτική σκέψη, με έχει στοιχειώσει αυτή η φράση, ακούγοντάς την:  «Να ήμουν… Πρωθυπουργός, για μία ημέρα και θα βλέπατε…!».

Όσο δε, γελοιωδέστερος και πιο απαίδευτος ήταν ο εκφέρων  την βαρυσήμαντο «διακοίνωση», τόσο περισσότερο «οδυρόμουν» και «οδύρομαι» από την «άβυσσό» του. Την προσωποποιημένη «άβυσσο». Την κενή -εν πολλοίς-, την ασήμαντη και ασύμμετρη –«απειλητικά» ασύμμετρη-,  την αλαζονική και εμπαθή -ίσως-, την πάντοτε ημεδαπή, την ποταπώς και ιταμώς πίπτουσα επί δικαίων και αδίκων ∙ τελικά, την «άβυσσο» του… τίποτα που θέλει σώνει και ντε να μας πείσει, πώς είναι κάτι. Πως είναι, μια κάποια πολύτιμη αναγκαιότητα που εμείς οι ανόητοι και μη γνωρίζοντες, παραγνωρίζαμε και παραγνωρίζουμε…

Οικίες, συνεστιάσεις, εκκλησίες, εορτές, πανηγύρια, γάμοι, βαπτίσεις, καφενεία, πλατείες κ.α., οι «άμβωνες» των λαϊκών -κατάβαθα, μέχρι κεραίας- «σωτήρων» μας, ειδικώς και γενικώς.

Φουσκωμένος θώρακας, επιτηδευμένη φωνή παντογνώστη, κατηγορίες, «ετυμηγορίες», εσωτερική πληροφόρηση από κάποιον γνωστό που είναι στα… πράγματα, «ρηξικέλευθες» ιδέες, γεωστρατηγικες γνώσεις, λίγη συνωμοσιολογία και έχουμε έναν… νέο πρωθυπουργό έτοιμο να αναλάβει τα καθήκοντά του. Μόνο που: Δε ζητά την ψήφο. Δεν τον έχουν ψηφίσει ούτε διαχειριστή της πολυκατοικίας του. Ακόμα και αν ανήκει σε κάποιο κομματικό «μαντρί», ή υψηλότερη θέση που δουλικά υπηρέτησε ήταν αφισοκολλητή/τριας. Επί το συνηθέστερον, δεν έχει Ανώτερη ή Ανώτατη Παιδεία/Εκπαίδευση. Δεν θέλει να πάρει, ούτε καν, την ευθύνη του εαυτού του, πόσο μάλλον να γίνει όντος πρωθυπουργός! Δεν… Δεν… Δεν… Και παρόλα αυτά τα «Δεν», δεν βρίσκεται ένας από την ομήγυρη -όπου δη- να του πει να βγάλει τον ΣΚΑΣΜΟ!!!

Γιατί πολύ απλά, ακόμα και αν είσαι ο Ρανταπλάν, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΡΓΟΣ!

Δεν αμνηστεύω… απλώς, αφού,  δεν κάθομαι στην πρωθυπουργική καρέκλα, τουλάχιστον οφείλω να σεβαστώ τα… μετΟΠΙΣΘΕΝ των σκληρά εργαζόμενων Πρωθυπουργών μας.

 

 

Πηγή σκίτσου: https://bit.ly/2PgM1UV