«Γράφημα… χρόνου»

Δημοσιεύτηκε στις 09/12/2018    

«Γράφημα… χρόνου»

Το Χρονογράφημα της Κυριακής (9/12/2018), του Νίκου Ανδρείου

in dubio pro reo

«Η αμφιβολία ισχύει υπέρ του κατηγορουμένου». Με τούτη τη θεμελιώδη αρχή του Ποινικού Δικαίου -που ισχύει από τη Ρωμαϊκή εποχή-, κατοχυρώνεται και κυρώνεται το τεκμήριο της αθωότητας, για κάθε κατηγορούμενο. Μετά το 1789, δε -Γαλλική Επανάσταση-, συμπεριλαμβάνεται στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη, στο άρθρο 9.  Το τεκμήριο της αθωότητας, σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος θεωρείται αθώος μέχρι αποδείξεως του εναντίου και η Πολιτεία μέσω των οργάνων της οφείλει να αποδείξει την ενοχή του κατηγορουμένου, όχι ο κατηγορούμενος την αθωότητά του. Απόρροια του τεκμηρίου αθωότητας είναι η αρχή της επιείκειας προς τον κατηγορούμενο!!!

Όπως όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, έτσι και η Ελλάδα, οφείλει να εφαρμόζει το άρθρο 6 παρ. 2 της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) -όπως και όλα τα λοιπά άρθρα με τις παραγράφους τους-, εις επίρρωσιν της ουσιαστικής εφαρμογής, έναντι των πολιτών της,  του Συντεταγμένου Κράτους Δικαίου. Κάθε κατηγορούμενος τεκμαίρεται αθώος μέχρι να αποδειχθεί από τον κατήγορό του το αντίθετο, αυτό επιβάλλει κάθε αρχή Δικαίου και ο Νομικός μας Πολιτισμός.

Ή μήπως όχι;

Δυστυχώς, στη θεωρία όλα συγκλίνουν στο να έχουν θετικό πρόσημο, στην πράξη όμως… χαίρε βάθος αμέτρητον!

Αναρωτιέμαι, η Ιχναία και Πανδερκής Θεά, με τα προορατικά της μάτια, τί βλέπει; Πώς θα θέσει σε εφαρμογή την αποστολή της, έναντι της φυσικής και ηθικής τάξης; Πώς θα θέσει σε ισχύ τη δικαιοσύνη της; Έναντι: Ενός Πρωθυπουργού, άμοιρου των αρχών του Δικαίου. Αστυνομικών, που θυμίζουν τον Peter Sellers σε νέες περιπέτειες του Επιθεωρητή Κλουζώ (Ταινία: “The pink panther”). Δικαστών που προφυλακίζουν πιο γρήγορα και από τον flash, τον άνθρωπο αστραπή. Δημοσιογράφων, του απόπατου με λούστρο έγκυρων ανταποκριτών και ενός όχλου που δε χορταίνει τη δίψα για ζεστό αίμα!!!

Ίσως, τελικά, δεν είναι τυφλή η Θέμιδα, αλλά παριστάνει την τυφλή για να γλιτώσει από τους «μονόφθαλμους»;

 

Πηγή φωτογραφίας: https://bit.ly/2QFdSCk