«Γράφημα…χρόνου»

Δημοσιεύτηκε στις 20/01/2019    

«Γράφημα…χρόνου»

Το Χρονογράφημα της Κυριακής (20-1-2019), του Νίκου Ανδρείου

“Ο μεν δειλός της πατρίδος, ο δε φιλόδοξος της πατρώας ουσίας εστί προδότης…” (Σωκράτης)

Τη διατρέξασα χρονική περίοδο, καθώς και την τελευταία εβδομάδα -λόγω της ψήφου εμπιστοσύνης και της «Συμφωνίας των Πρεσπών»-, ακούστηκαν αμέτρητες φορές, εντός και εκτός Κοινοβουλίου, οι λέξεις: Προδοσία και προδότης! Ήταν δε, τόσο το «μένος» των εκφωνούντων τις ανωτέρω λέξεις, που επιτυχώς -οι περισσότεροι- ξέχασαν τις δικές τους «προδοσίες», θεωρώντας πως, έτσι,  πείθουν για τις… «προδοσίες» των αντιπάλων τους, κατά το: «Να θυμάμαι, αυτά που  πρέπει να ξεχνάω»! Να γελάσεις ή να κλάψεις; Ιδού η απορία…

Αποφάσισα… πώς, δε θα μπορούσε να υπάρξει αρτιότερο και καλύτερο «προδοτόμετρο», από αυτό του «μεγάλου» προδότη Εφιάλτη του Ευρυδύμου (480 π.Χ.).

Αναμφίβολα, υπήρξε το χαρακτηριστικότερο και πιο αναγνωρίσιμο υποκείμενο προδότη στην Ιστορία της Ελλάδος. Η «φήμη» του, ουδέποτε εξέλειψε ∙ έτσι, που ακόμα και οι πιο άμοιροι της Ιστορίας των αρχαίων Ελλήνων, να τον γνωρίζουν και να τον… απεχθάνονται. Μάλιστα, κάποιοι, τον απεχθάνονται τόσο… που τον «μελετούν», όπως… ο Ρασπούτιν την αμαρτία! Κατά το: «Αν δεν κυλιστείς στην αμαρτία, δεν θα μπορέσεις να λυτρωθείς από αυτήν», στο επίκαιρο: «Αν δεν κυλιστείς στην προδοσία, δεν θα μπορέσεις να την πολεμήσεις… οψέποτε…»

Συνοπτικά…

Ο Εφιάλτης: Πρόδωσε τους Έλληνες στο βασιλιά των Περσών, Ξέρξη, αποκαλύπτοντάς του τα κρυφά και άγνωστα -σε αυτόν- περάσματα, που θα παράκαμπταν τα στενά των θερμοπυλών. Παρείχε πληροφορίες, σε σχέση με τους Σπαρτιάτες και εν γένει τις Ελληνικές δυνάμεις. Κατάρτισε το σχέδιο αιφνιδιασμού και επίθεσης των "Αθανάτων" του Υδάρνου, με ακριβή χρονικό προσδιορισμό (11η πρωινή), έναντι των Ελλήνων. (Ηρόδοτος, "Ιστορίαι", βιβλίο Ή Πολύμνια)

2500 έτη, έχει να καταγραφεί τέτοια προδοσία ή μήπως όχι;

 

Πηγή εικόνας: https://bit.ly/2RFa2KL