«Γράφημα…χρόνου»

Δημοσιεύτηκε στις 31/03/2019    

«Γράφημα…χρόνου»

Το Χρονογράφημα της Κυριακής (31-3-2019), του Νίκου Ανδρείου

Η μνήμη με έσωσε ή με φυλάκισε; Μη με ρωτάς Δεν ξέρω!”*

Είναι στιγμές… που όσα έχουμε πει, γράψει ή εννοήσει/υπονοήσει μας «επισκέπτονται» από μια χαραμάδα της Συνειδοτότητάς μας, σαν να παραβιάστηκε σφραγισμένη από αιώνες, εποχές, χρόνια και καιρούς επτασφράγιστη πύλη. Τότε… οι επιλογές μας -βασικά- είναι τρείς: Η δράση, η αντίδραση ή η απώθηση  -εις τα εξ ών συνετέθησαν-.

Η φράση που αποτελεί τίτλο του Χρονογραφήματός μου, εμπεριέχετε σε στιχομυθία βιβλίου μου. Μη ξέροντας πώς ή γιατί! Αυτό που οφείλω να υποσημειώσω είναι ό,τι αποτελεί το «καμπανάκι» των τελευταίων ημερών, όταν ξυπνώ, όταν κοιμάμαι και κάποιες φορές και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συμβαίνουν και στα καλύτερα τα σπίτια, αυτά… Σήμερα ήταν μία μέρα απρογραμμάτιστη γενικώς και με πολλές υποχρεώσεις ειδικώς -όσο οξύμωρο και αν ακούγεται-. Μία  μόνο εκ των υποχρεώσεων, στη Μαρίνα του Φλοίσβου, ήταν απολύτως προγραμματισμένη. Και ενώ όλα έχουν τελειώσει… και ετοιμάζομαι να φύγω, να σου το «καμπανάκι» (Η μνήμη με έσωσε ή με φυλάκισε; Μη με ρωτάς Δε ξέρω!”*)! Σε λίγα μέτρα, ορατό, μπροστά μου το ένδοξο και πάντοτε νικηφόρο Θωρηκτό, του Πολεμικού Ναυτικού, «Αβέρωφ», που είναι πια πλωτό Ναυτικό Μουσείο. Τούτη η «καμπάνα» μάλιστα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, είπα, προσεγγίζοντας σχεδόν τρέχοντας προς το θρυλικό πλοίο…

Οι εντυπώσεις μου: Από τους υπηρετούντες στο Θωρηκτό, τις ανακαινίσεις που έχει υποστεί, την διάταξη των εκθεμάτων -που αποτελούν απτή απεικόνιση της σύγχρονης ιστορίας του τόπου, πολυεπίπεδα-, την τάξη και ευρυθμία του πλωτού Μουσείου, ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ!

Αισθάνθηκα περήφανος ως Έλληνας και τούτο δεν είναι λίγο… Πού να γράφεις: Για Ευρωεκλογές, μίζες, δάνεια κομμάτων, τη φαιδρότητα –με τη σημερινή εννοιολογική σημασία του όρου- του Πολιτικού προσωπικού, Brexit, παράφρονες Σουλτάνους, καρεκλοκένταυρους Δημάρχους, "Ιznogoud" Δημοτικούς Συμβούλους/Αντιδημάρχους, μετανοημένους υποψηφίους -γενικώς- και νεόκοπους (Α)Πολιτικούς κ.α. .

Στην προκειμένη περίπτωση: Η Μνήμη με έσωσε!!!

 

*Στίχος από το Βιβλίο «Μάνες Ωχρές», Νίκος Ανδρείος, Εκδ. Οσελότος, Αθήνα, 2011

Πληροφορίες για επίσκεψη στο Θ/Κ «Γ. Αβέρωφ», ιστορικά στοιχεία κ.α. - Φωτογραφία: http://averof.mil.gr/

 


 

Subscribe στο κανάλι Νίκος Ανδρείος: http://bit.ly/2k9mlPf
Like us on Facebook: http://bit.ly/2zMQZFk
Follow us on Twitter: http://bit.ly/2BjUi32
Follow us on Instagram: http://bit.ly/2hYQtbS
Official Website: https://www.nikosandreios.com/gr/

Η Παρούσα δημοσίευση προστατεύεται από την κείμενη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία περί Πνευματικών Δικαιωμάτων! Απαγορεύεται η έντυπη αναδημοσίευσή της, συνολικά ή επί μέρους, χωρίς έγγραφη άδεια του Συντάκτη της. Οποιαδήποτε ηλεκτρονική αναδημοσίευση οφείλει να αναφέρει ρητά το Site-Blog: www.nikosandreios.com και τον εκάστοτε Συντάκτη της δημοσίευσης.