«Γράφημα…χρόνου»

Δημοσιεύτηκε στις 09/06/2019    

«Γράφημα…χρόνου»

Το Χρονογράφημα της Κυριακής (9/6/2019), του Νίκου Ανδρείου

Πλατεία… Κλαυθμώνος

Κάθε τόπος έχει τη δική του ιστορία, τα δικά του «ήθη», το δικό του «εθιμικό δίκαιο», εν τέλει, τις δικές του «φορτίσεις και έξεις». Εκείνοι οι τόποι και τα τοπόσημα, ωστόσο, που τα «διάβηκαν» εκατομμύρια περαστικών διαβατών –άλλοι βιαστικοί, άλλοι χαρούμενοι, άλλοι θλιμμένοι, άλλοι κάθιδροι κ.ο.κ. -, αποκτούν άλλες διαστάσεις αν γνωρίζεις την ιστορία και τους «θρύλους» τους. Ένα τέτοιο "τοπόσημο", αναντίρρητα, είναι και η «Πλατεία Εθνικής Συμφιλιώσεως» στο κέντρο της Αθήνας. Επί το γνωστότερον η «Πλατεία Κλαυθμώνος»!

Η «Πλατεία Κλαυθμώνος» ή αλλιώς η πλατεία των  κλαυθμών - του κλάματος δλδ - των δημοσίων υπαλλήλων, αποτελεί αδιάκοπα, από συστάσεως Ελληνικού Κράτους, σημείο αναφοράς της πόλεως των Αθηνών. Ανάδοχος του ονόματός της, ήταν ο Δημήτριος Καμπούρογλου (Ιστοριοδίφης, Λογοτέχνης, Χρονογράφος, Ποιητής και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, 1852 - 1942), ο οποίος και «βάπτισε» σε Χρονογράφημά του (1879) την «Πλατεία Δημοκρατίας» σε «Πλατεία Κλαυθμώνος». Και αυτό, γιατί, αποτελούσε το μέρος συγκεντρώσεως και διαμαρτυρίας - συχνά και διά του κλάματος - των απολυμένων Δημοσίων Υπαλλήλων, μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση, όπου και απολύονταν για να προσληφθούν οι… «ημέτεροι» της εκάστοτε νέας Κυβερνήσεως!!! Δύο, είναι, κατά τη γνώμη μου τα εκπληκτικότερα στοιχεία αυτής της ιστόρησης: 1) Ένα Χρονογράφημα τότε… ήταν ικανό να μετονομάσει μίαν ολόκληρη Πλατεία!!! 2) Το φαινόμενο  των «ημετέρων», ο Δημόσιος Τομέας και οι Κυβερνώντες στην Ελλάδα του !9ου Αιώνα,  είναι σκανδαλιστικά ίδιο με την Ελλάδα του 21ου Αιώνα!!!

Η «Πλατεία Κλαυθμώνος», το 1989, με αφορμή την εγκατάσταση του υπέροχου, ορειχάλκινου γλυπτού του Βασίλη Δωρόπουλου (Εθνική Συμφιλίωση), μετονομάζεται σε «Πλατεία Εθνικής Συμφιλιώσεως». Όνομα το οποίο βρίσκεται σε αχρησία μέχρι και σήμερα.

Ποιο όνομα, άλλωστε,  θα μπορούσε να σταθεί - αγέρωχο στους Αιώνες - έναντι του «ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ», αυτού του  - εν πολλοίς -ΠΡΟΔΟΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΜΕΝΟΥ ΛΑΟΥ; Σε μία από της κεντρικότερες πλατείες της Πρωτεύουσάς του;

 

Σ.σ.: 1η δημοσίευση, 3 Ιουνίου 2018

 


 

Subscribe στο κανάλι Νίκος Ανδρείος: http://bit.ly/2k9mlPf
Like us on Facebook: http://bit.ly/2zMQZFk
Follow us on Twitter: http://bit.ly/2BjUi32
Follow us on Instagram: http://bit.ly/2hYQtbS
Official Website: https://www.nikosandreios.com/gr/


Η Παρούσα δημοσίευση προστατεύεται από την κείμενη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία περί Πνευματικών Δικαιωμάτων! Απαγορεύεται η έντυπη αναδημοσίευσή της, συνολικά ή επί μέρους, χωρίς έγγραφη άδεια του Συντάκτη της. Οποιαδήποτε ηλεκτρονική αναδημοσίευση οφείλει να αναφέρει ρητά το Site-Blog: www.nikosandreios.com και τον εκάστοτε Συντάκτη της δημοσίευσης.