Τι φοβερό, τι τρομερό, που δεν μπορω να πω το “Ρ”

Δημοσιεύτηκε στις 08/12/2019    

«Γράφημα...χρόνου»

 

Το Χρονογράφημα της Κυριακής (8-12-2019), του Νίκου Ανδρείου

 

Τι φοβερό, τι τρομερό, που δεν μπορω να πω το “Ρ”

 

 

 

Εικάζω… θα είναι γνωστή η ιστορία/βιογραφία του μεγαλύτερου Ρήτορα της αρχαιότητας -αν όχι όλων των εποχών- Δημοσθένη (Έλληνας Ρήτορας και Πολιτικός της αρχαίας Αθήνας, 384 π.Χ. - 322 π.χ.) στους Έλληνες -αν μη τι άλλο-, ελληναράδες και λειψέλληνες! Για τους… «επιλήσμονες» ας αναφέρω επιγραμματικά: Ο Δημοσθένης ορφάνεψε μικρός από τον πατέρα του με απότοκο, πέραν των άλλων… οι κηδεμόνες του να καταχραστούν την περιουσία του, αφήνοντάς τον πένητα.

Αυτή ωστόσο η κατάφωρη αδικία τον οδηγεί στην πνευματική καλιέργεια και μόρφωση (ήταν μαθητής του Ισοκράτη και του Ισαίου), ιδιαίτερα δε στη Ρητορική, με σκοπό να πολεμήσει για τα δικαιώματα του και την καταχρασμένη του περιουσία. Αν και η δικαστική διαμάχη έληξε με την δικαίωσή του, δεν πήρε ποτέ (!) όσα του αναλογούσαν. Έτσι, για βιοποριστικούς λόγους, στράφηκε στην συγγραφή λόγων για την Εκκλησία του Δήμου (ΕτΔ), που εκφωνούσαν άλλοι. Δύο φορές επεχείρησε ναμ εκφωνήσει λόγο και ο ίδιο στην ΕτΔ, με ταπεινωτικές συνέπειες για τον ίδιο εκ μέρους των ακροατών, λόγω της μη ορθής προφοράς των συμφώνων “Ρ” και “Λ” αλλά και της νευρικότητάς του. Και όμως… δεν λύγισε! Αντέδρασε, έπραξε. δούλεψε, κοπίασε, μάνιωσε τόσο πολύ και τόσο σκληρά που εξάλειψε το πρόβλημά του και την επόμενη φορά, που ανέβηκε στο βήμα, ουδείς τον λοιδώρησε!

 

Που βρίσκονται αυτοί οι Πολιτικοί σήμερα; Που, αντιθέτως αν συμφωνείς ή διαφωνείς μαζί τους είναι διατεθειμένοι να εξαλείψουν ακόμα και ένα τους «ψεύδισμα» για να σταθούν ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων;

 

Απλά αγνοούνται, σαν είδη υπό εξαφάνιση… Και αντ αυτών στέκουν δήθεν αγέρωχοι και ευθυτενείς «λαδωμένοι ποντικοί» της πολιτικής που μιλούν π.χ. για το κοινωνικό μέρισμα, μασώντας το “Ρ” και προφέροντάς το σαν «μίασμα» με τις στριγκές σαν χαλασμένη καραμούζα φωνές τους, λέγοντάς μας ότι νοιάζονται για την κοινωνία και τον κοινωνικό ιστό…

 

  • Όταν είσαι Υφυπουργός και πουλάς τσάμπα «επιστημονική αξιοσύνη».

  • Όταν «διορθώνεις» το Ποινικό Κώδικα κόβοντάς τον στα μέτρα σου, χάριν υμετέρων.

  • Όταν δίνεις νέα ερμηνεία του όρου “Αστυνομική καταστολή”.

  • Όταν εξαιρείς σημαντικές πληθυσμιακές ομάδες με κριτήριο ότι δεν έχουν εξαρτώμενο τέκνο ή ΑΜΕΑ στη φτώχεια τους και μειώνεις -με τερτίπια- τον αριθμό των άμεσα ή έμμεσα δικαιούχων κατά 2.000.000 (Κοινωνικό Μέρισμα 2018: 3.500.000 επωφελούμενοι, Κοινωνικό Μέρισμα 2019: 1.000.000 επωφελούμενοι)!!!

 

 

Όσο καλά και να λες το “Ρ” -άσε που δεν το λες!- πάντα «ξεβράκωτος» θα είσαι -και χωρίς χείρα βοηθείας αστυνομικού οργάνου-!!!

 

Πηγή φωτογραφίας: https://bit.ly/2s4MHpT