Σιγή ασυρμάτου στα… καθάρματα!

Δημοσιεύτηκε στις 09/02/2020    

«Γράφημα...χρόνου»

 

Το Χρονογράφημα της Κυριακής (9-2-2020), του Νίκου Ανδρείου

 

Σιγή ασυρμάτου στα… καθάρματα!

 

Δεν έχει καμία σημασία η περιστατική αφορμή, το βίωμα, το όποιο άγος ή άλγος μπορεί να κατευθύνει την «πέννα» μου για τούτο το γραπτό. Και δεν έχει σημασία, γιατί δεν επιδιώκω -όσο κανείς θα μπορούσε διά ενός Χρονογραφήματος- ο λόγος μου να είναι παρηγορητικός, στιγμιαία αναλγητικός ή περιγραφικός μίας «καθεστηκυίας» κοινωνικής α-λήθειας, αλλά, αν είναι δυνατόν, ακαριαία θεραπευτικός!

 

Τα καθάρματα στην σύγχρονη εποχή, αναντίρρητα είναι πολλά και σίγουρα από τους «συνήθεις υπόπτους» της Αρχαίας Αθήνας, τους «φαρμακούς», έχει κυλήσει πολύ νερό στο μύλο της ιστορίας. Τόσο πολύ… που η σημερινή σημασία του όρου “κάθαρμα” μόνο ετυμολογικά συνδέεται με το παρελθόν. Τα σύγχρονα καθάρματα δεν αποκαθάρουν αλλά βρομίζουν, δεν εξαγνίζουν αλλά μολύνουν, δεν εξιλεώνουν αλλά σπιλώνουν και κατακερματίζουν· είναι πολλά και παντού. Βρίσκονται στο πρόσωπο: ενός/μιας συζύγου, εκπαιδευτικών, εργοδοτών, θρησκευτικών λειτουργών, πολιτικών, δημοσιογράφων, συναδέλφων, συγγενών, φίλων, δημόσιων λειτουργών, αστυνομικών, στρατιωτικών, λειτουργών της Δικαιοσύνης και γενικότερα σε όλη τη διαστρωμάτωση του Ιδιωτικού, Κοινωνικού, Επαγγελματικού και Δημόσιου βίου.

Έχουν δε, τη μεγάλη πονηριά να «συσπειρώνονται» σαν το πηκτό σκοτάδι ενάντια σε ό,τι δεν τους μοιάζει και να το πολεμούν ατέρμονα και λυσσαλέα, ακόμα και αν μεταξύ τους μισιούνται... Ένα κάθαρμα θα αναγνωρίσει ένα άλλο κάθαρμα από χιλιόμετρα μακριά και -συχνότατα- θα του συμπαρασταθεί, όχι γιατί το αγαπά, το εκτιμά ή το συμπαθεί αλλά σαν μια έμπρακτη απόδειξη του ενστίκτου αυτοσυντήρησης ακόμα και αν μετά η επωδός είναι -και το ξέρουν όλα τα καθάρματα-, το πιο αδύναμο κάθαρμα να υποταχτεί στο πιο δυνατό. Όπως ακριβώς συμβαίνει στις αγέλες των άγριων ζώων, χωρίς ωστόσο τα καθάρματα να έχουν ούτε το ελάχιστο από τον «αξιακό κώδικα» των -κατά τα άλλα- άλογων ζώων.

 

Η θεραπεία από την «πανώλη» των εκασταχού καθαρμάτων είναι μία: ΣΙΓΗ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ!!!

Απλά τα διώχνουμε από τη ζωή μας με όσο συνοπτικότερες διαδικασίες γίνεται και δεν υποχωρούμε έναντί τους ούτε χιλιοστό!

 

Εξάλλου και ο διάβολος με κάποιον πρέπει να κάνει παρέα, δεν βρίσκεται;

 

Η γαρ σιωπή τοις σοφοίς απόκρισις” (Ευριπίδης, 480-406 π.Χ.)

 

 

Εικόνα: Μέρος της αφίσας της 17ης έκθεσης Κόμικς και Παιγνιδιών Στρατηγικής , Silence Radio, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (9-11/10/2018)